Elkalta kova uutuus: etuhaarukkaan vaimenninpatruuna

23 09 2010

Iskunvaimmenuksen ystävillä on hieno hetki käsillä. Elka on Interbikessa, Las Vegasissa, julkistanut uuden Stage 4 MTB haarukan vaimennin patruunan. Kanadalaisen firman ismunvaimennin teknologia on nyt mahdollista siirtää Boxxeriin, FOX 40 ja jopa yksikruunuiseen FOXin 36.

Tässä se nyt on! Pitkään USAssa odotettu ja aikaisemmin kovin salainen projekti Elkalta. Kuin heidän takaiskunvaimentimensa, Elka käyttää hyväksi todettua motocross teknologiaa vaimennuksen kontrolloimisessa. Sen ansiosta patruunan sisältä löytyy mäntä ja 2 shimmipakkaa, välimäntä ja 40 psin kaasupaine. Kumpikin, sekä sisään- että ulosvaimennuspakka voi ottaa jopa 15 shimmilevyä. Mahdollisia variaatioita on siis 27 miljoonaa.

Elka ei yritä keksiö pyörää uudelleen, mutta et löydä vaimenninpatruunan sisältä kyllä muoviosiakaan! Käytettävissä on aluksi 2 säätöä, ulosvaimennuksen säätö sekä sisäänvaimnnuksen säätö. Ulosvaimennuksessa on 25 napsua ja sisään vaimennuksessa 18 napsua. On mahdollista, että tulevaisuudessa napsujen määrää lisätään. Sisäänvaimennuksen säätö on hitaaseen vaimennukseen vaikuttava, joten sillä voidaan vaikuttaa esimerkiksi jarrutuksen aikana tapahtuvaan niiaukseen. Elkalta tulee kolme perus shimmivariaatiota. Eniten vaimennettu versio on tarkoitettu WC tason kuskeille jolla pystyy vetämään patikkoon mielettömäsn kovaa. Miedompi versio tästä on tarkoitettu astetta hiljaisempiin nopeuksiin, varmasti oikein kotonaan suomen hieman hiljaisempi vauhtisilla baanoilla. Miedoin versio FOX 36 on varmasti Enduroon mielenkiintoinen valinta. Koska vaimennin patruuna on suljettu ja siinä käytetään 40 psin painetta, voivat jousikeulaa käyttävät kuskit siirtyä löysempään jouseen. Tuplakruunukeulassa Elka on mitannut jopa 200 g alhaisempia painoja Elkan vaimennin patruunalla ja löysemmällä jousella.

Stage 4 vaimenin patruuna on täysin suljettu. Tämä tarkoittaa luotettavampaa ja tasalaatuisempaa iskunvaimennusta. Elka tekee paljon iskunvaientimia moottoroituihin sovelluksiin. Samoja. paljon korkeampia paineita ja kuumempia lämpötiloja kestäviä tiivisteitä käytetään tässä. Sisuskalut ovat eloksoitu erittäin kovaksi, kuten osaakin jo odottaa tämän hintaluokan tuotteessa.

Jos tykkäät suurista säätömahdollisuuksista Elkasta niitä toden tosiaan löytyy.

Valitettavasti tuote tulee olemaan Limited Edition aluksi, varmastikin tuotannollisista syistä. Hinta on mielenkiintoinen, vähintäänkin. 499 $ Usassa. Hinnoittelun ollessa sama kuin muilla tuotteilla, odotamme Euroopan hinnan asettuvan 520 € korville. Heti Interbiken julkaisun jälkeen tilasimme muutamia kappaleita Suomeen. Toivottavasti saisimme ne mahdollisimman pian!


Toiminnot

Information